Mr. & TANDORI

Grimm Kiadó (Szeged, 1997)

Tandori Dezső írói munkáiban szinte a kezdetektől jelen volt a képvers, az ideogramma, de valódi rajzzá ezek az elemek csak az 1970-es évek elején „kerekedtek”, amikor a szerző Musil Tulajdonságok nélküli emberét fordította, egyebek mellett, és a rajz révén kellett megőriznie agyának épségét.

Terápia volt tehát a rajzolás, a festés, a kollázs. Később az ideogrammák, ahol Tandori mestere mindig az elérhetetlen Paul Klee volt, indigórajzokká alakultak, itt a csak megsejtetett, a nem láthatót rajzolta TD, magának is – fekete papír alól előkerülő – meglepetésül.

Ez a kis kötet a maga furcsa címével azt akarja jelezni, hogy a rajzoló-festő Tandori egyrészt amatőr, és úgy, mint az angliai amatőr lovasokat, megilleti a „Mr” cím, míg a professzionalistának érzett rajzokkal ő csak „hallja maga” Tandori. A kettő között van az „&” tartománya, szintén nem senki földje, inkább egy üldögélő figura. Ez Tandori, Ön/Maga?

Bemutatók: 1997. október 4., Liget Galéria, / 1997 október 16. és 18., Frankfurti Könyvvásár, Libro Trade-stand, / 1997. október 22. Írók Boltja

A borítón a szerző rajza.